Gene Simmons

Foto Wolf Lux

Kiss-yhtyeen keulahahmo, laulaja-basisti Gene Simmons, oppi tuntemaan holokaustista selvinneen äitinsä Flora Kleinin tarinan. Simmons kertoi, ettei hänen äitinsä lähes koskaan kertonut holokaustipiinastaan ja ajasta natsien keskitysleireillä. Saksalainen lehti Bild am Sonntag  tarjosi Simmonssille paljon uutta informaatiota äidin kohtalosta. Bild am Sonntag -lehti antoi Israelilais-syntyiselle rocktähdelle satasivuisen dokumentin äidin koettelemuksista.  Gene Simmonsin äidin vapauttamisesta keskitysleiriltä on kulunut 75 vuotta.

Flora Klein oli syntyjään unkarilainen. Hän oli 19-vuotias, kun amerikkalaiset joukot vapauttivat Maunthausenin keskitysleirin 5. toukokuuta 1945. Flora Klein kuoli Yhdysvalloissa 93-vuotiaana.

Flora Klein kirjoitti vapauduttuaan lausunnon Koblenzissä: ”Marraskuussa 1944 minut tuotiin Ravensbruckin keskitysleirille. Asuin siellä rakennus numero 21 ja työskentelin leirin ympärillä olevilla pelloilla keräämällä perunoita. Käytin vanhoja siviilivaatteita, joiden selkään oli maalattu valkoinen risti. Leiri oli ympäröity piikkilangalla ja sitä vartioivat SS-miehet”.

Flora Klein siirrettiin tammikuussa 1945 Venusbergiin, joka oli osa Flossenburgin keskitysleiriä. Hän saapui Mauthausenin keskitysleirille saman vuoden maaliskuussa.

”Hän oli vahva” Gene Simmons kertoi Bild-lehdelle luettuaan äitinsä dokumentit. ”Ja hän taisteli aivan yksin”.

Gene Simmons löysi myös isoäitinsä Ester Blaun nimen dokumenteista. Ester Blau murhattiin natsien kaasukammiossa.

Flora Klein meni naimisiin puuseppä Jechiel Weitzin kanssa 1946, ja vuotta myöhemmin he muuttivat Israeliin. Gene Simmons syntyi Haifassa 1949 Chaim Weitzina. Hänen vanhempansa erosivat myöhemmin ja Simon muutti äitinsä kanssa New Yorkiin 1958.

Gene Simmons varoittaa, ettei ihmisten tule unohtaa Holokaustia. ”Se voi tapahtua uudestaan ja uudestaan. Tämän tähden on tärkeää, että kaikesta puhutaan, ” Simmons sanoi. ”Kun juutalaisia ohjeistetaan, että eivät pitäisi kadulla päässään kipaa, niin viimeistään tämän pitäisi puhutella. Sama koskee muslimeja. Niin kauan kuin näistä puhutaan, niin on mahdollisuus. Kun näet torakan keittiössä, sitä pitää osoittaa valolla, että näet sen selvästi. Ja sinun pitää ajaa se ulos valosta.”

 

Lue koko tarina: Jerusalem Post