Yhteislaulu tuo israelilaiset yhteen

Koolulamin nuoret perustajat ovat saaneet erilaisista taustoista olevat israelilaiset laulamaan yhdessä.

Viiden lapsen pinoaminen autoon kiireisen työpäivän jälkeen pitkälle ajomatkalle ruuhka-aikaan ei ole suuremmalle osaa vanhemmille mitään herkkua. Näin kuitenkin teki Papkinin perheen vanhemmat Givat Shmuelista 13. maaliskuuta, ottaessaan perheensä mukaan Koolulam yhteislaulutilaisuuteen Jerusalemiin.

Papkinit ovat innokkaita Koolulamin harrastajia. He valmiina lähtemään laulamaan, satoi tai paistoi. Tämä ilta oli viileä, mutta se ei estänyt paria tuhatta ihmistä kokoontumasta Safra-aukiolle Jerusalemin kaupungin talon eteen.

“Lapset rakastavat näitä tilaisuuksia, ja me tapaamme uusia ihmisiä. Ihmiset, jotka järjestävät näitä, ovat hyviä ihmisiä. He tekevät uroteon auttaessaan yhdistämään ihmisiä. Toivon tosiaan, että tämä yhteenkuuluvuuden tunne välittyisi myös kaikkien arkeen,” äiti Rachel sanoo. Hänen 9-vuotias tyttärensä sanoo rakastavansa näitä laulutilaisuuksia niin paljon, että piti aiheesta esitelmän koulussa.

Koolulamin suosio on ampaissut ylös siitä lähtien, kun se aloitti Tel Avivissa huhtikuussa 2017. Koolulam antaa israelilaisille mahdollisuuden tulla yhteen tuhansien vieraiden ihmisten kanssa — laulamaan.

Noin 10 euron liput viimeisimpään Koolulam tapahtumaan myytiin loppuun muutamassa minuutissa. Alle tunnissa osallistujat oppivat kolmiosaisen sovituksen heprean- tai englanninkielisestä laulusta. Tämän jälkeen he esittävät sen videolle jaettavaksi sosiaalisessa mediassa. Videoita ovat katsoneet sadattuhannet ihmiset, jossain tapauksissa miljoonat.

Tämä tapahtuma on ensimmäinen kerta, kun Koolulam järjestäjät ovat onnistuneet kokoamaan yhteen viisi Israelilaista kaupunkia: Jerusalem, Dimona, Ashkelon, Rishon Lezion ja Kiryat Motzkin. Yhteensä 7500 ihmistä laulaa näissä kaupungeissa israelilaisen Shalom Hanochin laulun “Bagilgul Hazeh” (”Tämän elämän aikana”). Näin halutaan päättää Hyvien Tekojen Päivä (Good Deeds Day), jonka vieton Israelissa aloitti Ruach Tova -organisaatio (”Hyvä Henki”). Se on voittoa tavoittamaton yhdistys, joka kannustaa ihmisiä vapaaehtoistyöhön Israelissa ja muissa maissa.

Tämä 7500 laulajan saavutus päihitetään varmasti pian, kun Israelin presidentti Reuven Rivlin on ilmoittanut isännöivänsä seuraavan Koolulam tapahtuman 9. huhtikuuta, tulevan Israelin 70-vuotissyntymäpäivän kunniaksi. Tapahtumapaikkana on Tel Avivissa oleva Menora Mivtachim -areena, johon mahtuu 10300 ihmistä.

Jerusalemissa muutama viikko sitten, viileästä ilmasta huolimatta, osallistujat ovat saapuneet yhteislaulualueelle. Koolulam vapaaehtoiset kuuntelevat nopeasti heidän äänialansa ja siirtävät heidät yhteen kolmesta äänialasta: baritoni, altto tai sopraano. Sitten he saavat äänialaansa sopivat nuotit.

“Lauluvideoilla näyttää olevan niin hauskaa, ja halusin tulla kokemaan ihmisten välisen yhteyden”, sanoo teini-ikäinen Hadas, joka on tullut ystäviensä kanssa Efratista.

Yksi Koolulamin kolmesta perustajista on 33-vuotias Or Taicher, käsikirjoittaja ja sosiaalinen aktivisti. Hän kertoi etsineensä tapaa vastustaa havaitsemaansa katkeruutta israelilaisten parissa. Taicher näki videon, jossa pyhiinvaeltajat olivat Yom Kippurina pakkautuneet Länsimuurin edustalle olevalle aukiolle laulamaan yhdessä. Tästä hän sai idean Koolulamiin. Musiikkia ja luovuutta voitaisiin käyttää yhdistämään israelilaisia.

”Ajatuksena oli tuoda yhteen erilaisista taustoista olevia israelilaisia, riippumatta heidän poliittisista näkemyksistään tai kytköksistään,” sanoo, Michal Shahaf Shneiderman, joka toimii yhdessä Taicherin kanssa rahoittaessaan ja järjestäessään Koolulam tilaisuuksia.

Shneiderman ottaa kunnian itselleen tapahtuman tarttuvasta nimestä. Se on moninkertainen sanaleikki englanninkielisestä sanasta ”cool”, hebreankielisistä sanoista ”kulam” (jokainen) ja ”kol” (ääni). Sekä ”kululu”, ääni, jota Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän syntyperää olevat juutalaiset pitävät iloisissa tapahtumissa kuten Bar mitsvassa tai häissä.

”Ydinajatuksena on, että meidän pitäisi olla iloisia yhdessä,” Shneiderman sanoi.

Ben Yefet on musiikin opettaja ja orkesterinjohtaja, hän on Koolulamin musiikillinen moottori. Hän järjestää laulajat ryhmiin, opettaa heitä 45 minuuttia ja sitten johtaa jättimäistä ad hoc kuoroa äänitystä varten. Koska laulutilaisuudet ovat kasvaneet, Yefetillä apuna on orkesterinjohtajia ja muusikoita.

“Koolulam on kasvanut niin nopeasti, että me kaikki kolme perustajaa olemme jättäneet työmme ja keskittyneet täysin tähän sosiaalisen tapahtumaan,” sanoi Shneiderman. Hän on yrittäjä, jolla oli oma digitaalisen mainonnan toimisto.

Tiimillä on suuria suunnitelmia Koolulamin varalle. He uskovat voivansa merkittävästi vaikuttaa israelilaiseen yhteiskuntaan toimimalla yhteistyössä kuntien ja kansalaisjärjestöjen kanssa.

Shneiderman sanoo Koolulamin suosion johtuvan ihmisten halusta vastustaa yhteiskunnan yksilökeskeisyyden ja kilpailun korostamista. Ihmiset haluavat yhä enemmän pistää pois älypuhelimet, unohtaa maailman tilanteen ja tuntea kuuluvansa yhteen, edes muutamaksi tunniksi.

Lue koko juttu The Times of Israel

Katso YouTubesta, myös täältä

Koolulamin sivut: https://www.koolulam.com/#koolHome