Seitsemän israelilaista rakennusta, jotka saavat sinut pysähtymään, tuijottamaan ja hämmästymään

Nämä erikoislaatuiset arkkitehtuuriset katseenvangitsijat näyttävät israelilaisen luovan nerokuuden omituisen puolen.

Arkkitehtuuriin viime vuosisadalla vaikuttanut ankara mantra “vähemmän on enemmän” on vaihtunut postmodernistiseen ”vähemmän on tylsää” -asenteeseen. Sen mukaan rakennukset voivat olla sekä käytännöllisiä että esteettisiä, ja niihin voi jopa sisällyttää ironisia ja epäsymmetrisiä elementtejä.

Vaikka “vähemmän on enemmän” määrittelee kuuluisat Tel Avivin valkoisen kaupungin Bauhaus-rakennukset, jotka ovat ansainneet Unescon maailmanperintökohteen tittelin, niin Tel Avivissa ja muualla Israelissa” vähemmän on tylsää” rakennukset saavat ihmiset pysähtymään, töllistelemään, virnuilemaan ja haukkomaan henkeään.

Ovatko nämä rakennukset kauniita vai hämmentäviä? Sinä sen päätät, kauneus on katsojan silmissä. Mitä mieltä sinä olet näistä israelilaisen arkkitehtuurin erikoisuuksista?

 

‘Kuplatalo’, Neve Daniel

Ranskalaissyntyinen arkkitehti ja sisustussuunnittelija Ephraim Henry Pavie suunnitteli vuonna 2007 perheelleen tämän nelikerroksisen talon, jossa on 10 huonetta. Talo ei ole vieläkään täysin valmis, koska Pavie haluaa tehdä rakennuksessa uusia suunnitteluun liittyviä kokeiluja.

“Olen tehnyt tällaisia muotoja siitä asti kun aloitin arkkitehtuuriopintoni Pariisissa. En ymmärrä, miksi minun pitäisi tyytyä geometrisiin muotoihin, joilla ei ole mitään tekemistä luonnon muotojen kanssa. Rakennuksen sisä- ja ulkopuolen tulisi integroitua ympäristön kanssa, ja luulen, että kaarevat muodot ovat paras tapa tehdä suojaisa talo perheelleni”.

Hänen opettajansa varoittivat aikoinaan, että jos hän haluaa valmistua arkkitehdiksi, hänen täytyy suunnitella suorakaiteen muotoisia rakennuksia kuten kaikki muutkin. Mutta kun arkkitehdin paperit olivat Pavien kourassa, niin hän ja pari hänen ystäväänsä rakensivat 1974 Pariisiin kaksi feng shuin inspiroimaa kuplataloa.

‘Mehiläispesät’ Ramot Polin, Jerusalem

Israel -palkinnon voittanut Zvi Hecker on suunnitellut Jerusalemista pohjoiseen sijaitsevaan Ramot Poliniin jättimäistä verkostoa muistuttavan rakennuksen viisikulmaisista soluista. Rakennus valmistui vuonna 1975, jonka jälkeen se on laajentunut 720 asunnon siksak muodostelmaksi. Samantyyppinen geometrinen rakennus on Negevissä sijaitseva Heckerin synagooga.

Hecker’s Synagogue in the Negev

 

Spiraalitalo, Ramat Gan

Kansainvälisestikin tuottoisa Zvi Hecker suunnitteli myös tämän spiraalitalon, jonka rakentaminen kesti viisi vuotta, vuodesta 1984 vuoteen 1989. Sen fasadi on rappausta, vaaleanpunaista lasia, kiven sirpaleita, rypistettyä tinaa ja peilejä, jotka heijastavat ympäristöä. Hecker kuvaa spiraalitaloa, joka voitti arkkitehtuuripalkinnon vuonna 1999, moderniksi Baabelin torniksi.

 

 

 

 
Tel-Avivin Crazy house

Tämä yhdeksän kerroksinen postmoderni asuintalo, on Syyrialaissyntyisen Leon Gaignebetin suunnittelema ja se valmistunut vuonna 1985

Rakennuksen rannan puoleinen seinä on peitetty soralla, simpukankuorilla, hiekalla, puulla ja kasveilla. Takaseinä on koristeltu metallilla. Arkkitehti on kuvannut, että nämä rakennuksen vastakkaiset puolet ovat kuin ”länsi ja itä, maskuliininen ja feminiininen, kova ja pehmeä”.

 

 

 

’Talo, joka sijaitsee kävelyreitin varrella’, Tel-Aviv

Tel-Avivin yliopiston professori Tzvi Harel on suunnitellut tämän painovoimaa uhmaavan merenrantatalon. Hän kertoo, että ”hän on ylpeä siitä, että häntä solvataan tästä rakennuksesta. Uskon, että huumori ja kriittisyys ovat erittäin tärkeitä asioita arkkitehtuurissa”.

Nelikerroksisen rakennuksen tarkoitus ei ollut alun perin olla muuta kuin kuvitelma. Harel piirsi sen vuonna 1980 sanomalehden kulttuuri- ja taidekolumnia varten.

Paikallinen yrittäjä Avraham Piltz kuitenkin rakastui piirroksen rakennuksen outoon muotoon ja halusi herättää sen henkiin. Rakennus valmistui 1990-luvun puolessavälissä.

 

Haifan purjehdustorni (Migdal Hamifras)

Tämän valtion toimistorakennuksen oli tarkoitus muistuttaa valtavaa aalloilla seilaavaa laivaa. Paikalliset kutsuvat sitä kuitenkin raketiksi, koska se näyttää olevan lähtövalmiina laukaistavaksi ulkoavaruuteen. Rakennuksen on suunnitellut Dina Ammar, ja se valmistui vuonna 2002. Se oli tuolloin Emporis.com:n kymmenen parhaan pilvenpiirtäjän listalla.

 

Eilatin Herods Hotelli 

 

 

 

Lue koko artikkeli: Israel21c