Mad Men saksalais-israelilaiseen tapaan

Uusi näyttely esittelee Saksasta Israeliin muuttaneiden juutalaisten töitä, jotka muovasivat mainontaa ja kulutuskulttuuria Israelissa vuodesta 1930 eteenpäin.

Vuosien 1931 ja 1939 välillä Israeliin tuli satatuhatta uutta maahanmuuttajaa, suurin osa heistä oli natseja pakenevia Saksan juutalaisia. Toisin kuin aikaisemmat neljä aliyah:aa (maahanmuuttoa), nämä viidennen aliyah:n muuttajat eivät pyrkineet sosialistiseen elämäntapaan. He asuivat hyvillä asuinalueilla Tel Avivissa ja Jerusalemin Rehavia kaupunginosassa, julkaisivat saksankielisiä sanomalehtiä, pitivät yllä saksalaista kulttuuria ja yhteisöllisyyttä.

Uuden “And Now the Commercial Ads” -näyttelyn avasi Israelissa tunnettu teollisuusmies Stef Wertheimer. Hän avasi äskettäin myös Jeckes Museon, joka on osa Pohjois-Israelissa olevaa Tefen museota. Näyttelyssä on esillä Saksasta muuttaneiden  juutalaisten tuotantoa. He edistivät mainosalaa ja muokkasivat Israelin kulutuskulttuuria 1930-luvulta eteenpäin. Israeliin saapuneet graafiset taiteilijat varjelivat mainonnan ja sisällön välistä yhteytt ja modernistien taiteellista lähestymistapaa. Tätä oli opetettu Bauhaus– ja muissa Keski-Euroopan taidekouluissa. He myötävaikuttivat myös nykyisin käytössä olevien heprealaisen kirjainten typografiaan ja muotoiluun.

Museon kuraattori ja johtaja Ruti Ofek kirjoittaa: ”Näyttely kertoo mainostajien ja graafisten taitelijoiden yhteistyöstä. Mainostajat olivat lahjakkaita verbaalisissa taidoissa ja graafiset taiteilijat tiesivät, kuinka ideat visualisoitiin.” Ofek myös muistuttaa, että uusien maahanmuuttajien johdosta mainostamisesta tuli 1930-luvulla ammattimaisempaa. Tämä kulkee käsi kädessä Jeckes museon mission kanssa: ”Museo kertoo tarinan saksankielisistä Keski-Euroopan juutalaisista toiseen maailman sotaan asti ja heidän länsimaisesta vaikutuksesta Israelin valtioon.”

“Tämä aliyah — jota voidaan kutsua myös ’mainostajien aliyah’ — muutti mainonnan ilmeen 1930- luvulla”, kirjoittaa tutkijat Yehiel Limor ja Osnat Roth-Cohen tutkimuksessaan.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan: Israel21c