Israelilainen CollPlant käyttää tupakkakasvin tuottamaa kollageenia tulostaessaan 3D-teknologialla ihmisen elimiä

Ihmisen elinten korvaaminen printattavilla elimillä saattaa kuulostaa tieteisromaanilta, mutta parhaillaan tutkitaan elinsiirtojen toteuttamista keinotekoisilla munuaisilla, maksalla ja jopa sydämellä.

Israelilainen biolääketieteen yritys CollPlant on perustanut uuden osaston, joka 3D-printtaa elimiä ja kudosta. Lääkeyritys kehittää kollageenipitoista bio-mustetta käytettäväksi 3D-printterissä elinten tulostamiseen. Tarvittavaa ”ihmiskollageenia” uutetaan tupakkakasvista, jota kasvatetaan paikallisissa kasvihuoneissa. Kollageenia käytetään 3D-printterin biomusteessa tulostettaessa kudosta ja elimiä.

CollPlantin toimitusjohtaja Yehiel Tal kertoo: ”Olemme useiden kuukausien ajan merkittävästi kasvattaneet toimiamme 3D-tulostuksen saralla. Kollageeniproteiini on ihmisen sidekudoksen tärkein rakennusaine ja siksi se on ihanteellinen käytettäväksi biomusteena.”

Yehiel Tal lisää: ”CollPlantin kollageenituote ‘rhCollagen’ soveltuu ihmisille, koska se on erittäin homogeeninen, turvallinen ja eikä se aiheuta immunologisia reaktioita.”

CollPlant kehittää tällä hetkellä biomustetta erilaisiin oireisiin tehden yhteistyötä usean kansainvälisen yrityksen kanssa. Yhteistyön tavoitteena on elinten ja kudosten tulostamisen kehittäminen.

Amerikassa 122 000 ihmistä odottaa elinsiirtoa.

Kansallisen munuaissäätiön (National Kidney Foundation) mukaan noin 122 000 amerikkalaista odottaa elinsiirtoa, näistä 101 000 munuaisen siirtoa. Tuhannet odottavat maksan ja haiman siirtoa, ja odottavien lista kasvaa joka vuosi.

Useat yritykset ympäri maailmaa työskentelevät, jotta 3D-printatut elimet korvaisivat ihmisen luovuttamat. Vuoteen 2022 mennessä 3D bioprinttausmarkkinoiden odotetaan kasvavan 1.8 miljardiin dollariin. Markkinat kasvavat huomattavasti, kun elinten ja kudosten 3D-printtaus kehittyy.

Tel Avivin pörssissä vaihtokauppaa käyvä CollPlant on professori Oded Shoseyovin vuonna 1981 perustama yritys. Kollageenipitoisen biomusteen lisäksi CollPlant kehittää biomateriaaleja, joita käytetään kudoksen korjaus- ja haavanhoitotuotteissa ja ortopediassa, .

Lue artikkeli: NoCamels

Katso CollPlant videoKatso mitä professori Oded Shoseyovin kertoo luonnon materiaalien hyödyntämisestä lääketieteessä