Hebrealaisen yliopiston keksintö: Hohtava bakteeri paljastaa maamiinat

Noin puoli miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa kärsii maamiinojen aiheuttamista vammoista.
Jerusalemin Hebrealaisen yliopiston tutkijat ovat käyttäneet uv-valossa loistavaa bakteeria havaitakseen maahan haudatut miinat.
Tarve turvalliselle ja tehokkaalle teknologialle räjähtämättömien sotatarvikkeiden havaitsemiseksi on globaali. Vuosittain vammautuu tai kuolee noin 20 tuhatta ihmistä maahan kätkettyjen maamiinojen räjähtäessä. Yli satamiljoonaa maamiinaa on maahan kätkettynä yli 70 maassa.
Suurin tekninen haaste miinakenttien puhdistamiseksi on miinojen havaitseminen. Menetelmät, joita tänään käytetään, eivät eroa niistä, joita käytettiin toisen maailmansodan aikana. Maamiinojen etsintäryhmät vaarantavat henkensä räjähtämättömiä miinoja etsiessään.
Professori Shimshon Belkin Hebrealaisen yliopiston Alexander Silberman instituutista raportoi Nature Biotechnology -julkaisussa mahdollisesta ratkaisusta tähän ongelmaan. Professori Belkin ja hänen ryhmänsä ovat kehittäneet menetelmän, joka laserin ja bakteerin avulla havaitsee jo etäältä maahan haudatun miinan tai muun sotatarvikkeen.
Menetelmä perustuu havaintoon, että miinat vuotavat vähäisiä määriä räjähdehöyryjä, jotka kerääntyvät miinan päällä olevaan maaperään ja näin ilmaisevat kätketyn miinan. Tutkijat käyttivät molekulaarista menetelmää bakteerikannalla, joka säteilee uv-valoa joutuessaan kosketuksiin näiden miinoista vuotavien räjähdehöyryjen kanssa. Tämä säteily voidaan merkitä ja määrittää etäältä.
Bakteerit kapseloitiin pieniin polymeerisiin helmiin, jotka siroteltiin pitkin testikenttää, jonne henkilömiinoja oli haudattu. Laseriin perustuvaa skannausmenetelmää käyttäen testikenttä skannattiin etäältä, jolloin haudattujen miinojen paikat saatiin selville.
“Meidän kenttätestimme osoittavat, että suunnittelemamme biosensorit voivat olla hyödyllisiä maamiinojen havaitsemisessa. Edelleen on useita haasteita voitettavana, kuten bakteerien herkkyyden ja vakauttamisen tehostaminen, skannauksen nopeuttaminen, jotta se kattaa laajoja alueita. Skannauslaitteesta pitää myös tehdä pienempi, jotta sitä voidaan käyttää miehittämättömissä lentokoneissa tai droneissa, ” sanoo Belkin, joka on ollut kehittämässä bakteerisensorien geneettistä suunnittelua.

 

Lue alkuperäinen artikkeli: The Jerusalem Post

Katso uutinen myös Hebrealaisen yliopiston sivulta