Seitsemän mielenkiintoista arkeologista löytöä vuonna 2016, jotka todistavat juutalaisten vahvan siteen Israeliin ja Jerusalemiin

Arkeologi Orna Cohen pitää kädessään muinaista kolikkoa, joka löytyi Jerusalemista.
Arkeologi Orna Cohen pitää kädessään muinaista kolikkoa, joka löytyi Jerusalemista.

Israelin maaperä paljastaa jatkuvasti kätkettyjä aarteita. Nämä todistavat Israelin rikasta historiaa ja juutalaisen kansan syvää ja pitkäaikaista sidettä maahan.  Vakuuttavia ja kiitstattomia todisteita on lukemattomia. Tässä kerrotaan seitsemästä.

Palestiinalaiset, jotka vaativat omaa valtiota, ovat jatkuvasti kieltäneet juutalaisten historiallisen yhteyden Israeliin. Palestiinan kansallisen peruskirjan 20. artiklaan on kirjoitettu: “Väitteet juutalaisten historiallisista tai uskonnollisista siteistä Palestiinaan ovat yhteensopimattomia historiallisten tosiasioiden kanssa”.

Seuratessaan tätä vaihtoehtoista ideologiaa Yhdistyneiden kansakuntien kulttuurivirasto UNESCO teki lokakuussa 2016 päätöksen, jossa se kiistää juutalaisten historiallisen yhteyden Jerusalemiin.

Kuitenkin vuonna 2016 päivänvalon näki useat merkittävät arkeologiset löydöt, jotka vahvistavat tosiasian juutalaisten kytköksestä Israeliin ja Jerusalemiin. Nämä löydöt ovat ristiriidassa kampanjoiden kanssa, joilla pyritään kieltämään juutalaisten historia Israelissa ja Jerusalemissa.

hasmonean-coin-side-1-635x3571. Joulukuussa 2016 Jerusalemista löydettiin Makkabean kapinan aikainen kolikko. Kolikossa oli kuvattuna kuningas Antiokhus IV Epifanes, jonka hallituskauden aikana juutalaisilta oli kielletty uskonnon harjoittaminen, mikä johti kapinaan. Makkabilaisten voiton muistoksi on omistettu vuosittain vietettävä Hanukka-juhla.

2. Lokakuussa 2016 arkeologit löysivät Jerusalemista paikan, josta roomalaiset sotajoukot 2000 vuotta sitten mursivat Jerusalemin muurit, ennen kuin ne hävittivät juutalaisten toisen temppelin. Tutkijat löysivät jäänteet kivien ja lohkareiden ympäröimästä tornista. Lohkareet oli laukaistu roomalaisten katapulteilla kohti muuria vartioivia juutalaisia. Tämä käy yksiin historioitsija Flavius Josephusin kirjoituksiin kapinasta, jotka hän dokumentoi ensimmäiseltä vuosisadalta olevaan teokseensa “The Jewish War”.

papyrus23. Israel Antiquities Authority (IAA) ilmoitti lokakuussa 2016 löytyneestä papyruksesta, jossa mainitaan hepreaksi “Jerusalem”. Papyrus on tosite tuolloin tehdystä kaupasta. Radiohiiliajoitus määritteli kääreen iäksi 2700 vuotta, jolloin se on Jerusalemin ensimmäisen temppelin ajalta.

 

 

romans4. Pian papyruksen löytymisen jälkeen tutkijat ilmoittivat löytäneensä muinaisjäännöksiä Temppelivuorelta. Löydöt ajoittuvat ensimmäisen temppelin aikaan. Löytö sisälsi saviruukun palasia ja eläinten luita. Kaivaukset tehtiin yhteistyössä muslimineuvosto Waqfin kanssa. Arkeologit löysivät Temppelivuorelta ensimmästä kertaa esineitä, jotka olivat peräisin ensimmäisen temppelin ajoilta.

nuba-inscription5. Todisteita juutalaisten yhteydestä Jerusalemiin ilmaantui myös odottamattomalta taholta. Aikaisemmin sivuutetut kaiverrukset vanhassa Hebronin moskeijassa sisälsivät viittauksia juutalaisten temppeliin. Kaiverruksiin oli kirjoitettu: ” Ympäröivä alue on Rock of Bayt al-Maqdisin ja al-Aqsa Mosque lahjoitus”. Termi “Bayt al-Maqdis” on sananmukainen arabiankielinen käännös sanoista “Beit Hamikdash”, joka on hepreankielinen käännös juutalaisten temppelistä.

ein-gedi-scroll-640x4006. Syyskuussa 2016 tutkijat ilmoittivat korjanneensa palaneen 2000 vanhan Raamantun tekstin. Teksti on vanhin tunnettu Raamatun tekstikokonaisuus, joka seikkaperäisesti kertoo Israelin kansan vaiheista luvatussa maassa. National Geographic -julkaisun mukaan “käärö loi sillan Raamatun tekstien vuosisatojen väliseen aukkoon”.

 

 

tombArkeologiset tutkimukset eivät ainoastaan todista juutalaisesta historiasta. Todisteet kristittyjen historiasta Jerusalemissa paljastuivat vuoden 2016 lopulla, kun Pyhän haudan kirkkoa korjattiin. Korjauksissa, satojen vuosien marmorikerrostumien alta, löytyi historiallinen hauta, jota on pidetty Jeesuksen hautana.

Lue koko artikkeli: United With Israel