Sivan Ya’ari muuttaa miljoonien afrikkalaisten elämän viemällä israelilaista teknologiaa Afrikkaan

africa1On hyvin harvinaista, että nuori israelilainen yrittäjä pääsee pääministerin mukaan tämän vieraillessa Yhdistyneissä kansakunnissa. Sivan Borowich-Ya’ari (kuvassa) pääsi äskettäin esittelemään Innovation: Africa’ -järjestöään YK:n yleiskokouksessa yhdessä Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun ja Afrikan johtajien kanssa.

Voittoa tavoittelematon järjestö ’Innovation: Africa’ on perustettu kahdeksan vuotta sitten. Järjestö on tarjonnut afrikkalaisille kylille israelilaista aurinko-, vesi- ja maatalousteknologiaa. Tähän mennessä järjestöllä on ollut 128 projektia seitsemässä Afrikan maassa ja nämä projektit ovat täysin muuttaneet yli miljoonan afrikkalaisen elämän.

africa3Käyttäen israelilaista teknologiaa ’Innovation: Africa’ on valjastanut aurinkoenergian pumppaamaan vettä pohjavesivarannoista ja näin tarjonnut kylille ensimmäistä kertaa puhdasta vettä. Järjestön tarjoama tippakastelumenetelmä auttaa kyläläisiä viljelemään enemmän vähemmällä vesimäärällä, jopa kuivina kausina. Aurinkopaneelit tuottavat terveysasemille energiaa, jolla rakennus valaistaan sisältä ja ulkopuolelta. Aurinkopaneelien avulla jäähdytetään myös kaapit, joissa säilytetään lääkkeet ja rokotteet. Myös koulut ja orpokodit saavat sähkönsä aurinkoenergiasta.

africa2“Järjestömme tavoitteena ei ole ainoastaan tuoda aurinkoenergiaa maaseutuyhteisöihin, vaan myös muuttaa näiden alueiden terveydenhuoltoa ja koulutusta ja tarjota yhteisöille työkalut, joilla ne voivat nousta köyhyydestä,” sanoo 38-vuotias Ya’ari.

Konsulttiyritys McKinsey & Companyn mukaan Saharan etelänpuolisessa Afrikassa noin 600 miljoonalta ihmiseltä puuttuu sähkö. ”Tarjoamme maailman köyhimmille ihmisille, jotka asuvat eteläisen Saharan syrjäisimmissä kolkissa, edullisen ja ympäristöä säästävän ratkaisun. Mikä tärkeintä, tämä ratkaisu helpottaa köyhyyttä, nälkää, janoa ja sairauksien hoitoa,” Ya’ari kertoo. ”Useissa osissa Afrikkaa ei ole juomakelpoista vettä, koska veden pumppaamiseen tarvittavaa sähköä ei ole. Tuotamme aurinkoenergiaa, jotta saamme sähköä vesipumppuihin ja puhdasta juomavettä juotavaksi ja viljelyyn.”

’Innovation: Africa’ on näiden kahdeksan toimintavuotensa aikana saanut valmiiksi 128 projektia, jotka ovat tuoneet valaistusta rakennuksiin ja puhdasta vettä kyliin. Projektit ovat kehittäneet koulutusta ja toimittaneet kylmätiloja lääkkeitä ja rokotteita varten. Projektit ovat mahdollistaneet kunnollisen ja turvallisen ravinnon Ugandassa, Malawissa, Tansaniassa, Etiopiassa, Etelä-Afrikassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Senegalissa.

Ya’ari kertoo, että heidän viimeisin projektinsa oli aurinkokennojen asentaminen Bulubbissa Ukandassa. Aurinkokennojen avulla saatiin valoa sisälle ja aurinkoenergialla toimiva kylmiö. ”Ensimmäistä kertaa naiset voivat synnyttää sisällä valaistussa huoneessa ja henkilökunnalla on mahdollisuus säilyttää lääkkeitä jääkaapissa”, Ya’ari kertoo.

”Monet afrikkalaiset, joita olemme auttaneet, eivät ole ennen kuulleet Israelista. Nyt he ovat tavattoman kiitollisia, eivätkä ikinä unohda meitä”, Ya’ari kertoo.

Vuonna 2012 YK:n talodellinen- ja sosiaalinen neuvosto (ECOSOC) myönsi ’Innovation: Africalle’ erityisneuvonantajan statuksen. Seuraavana vuonna YK palkitsi ’Innovation: African’ tehokkaasta ja luontoa säästävästä teknologiasta. Lisäksi Forbes Israel nimesi Ya’arin Israelin 50 vaikutusvaltaisemman naisen joukkoon.

Ya’ari on työskennellyt Afrikassa melkein 20 vuotta. Työskenneltyään ensin kaksi vuotta rahoitusalalla, Ya’ari työskenteli YK:n kehitysohjelmassa (UNPD) erityisalanaan dieselistä saatavan energian kehittäminen. Tällöin hän tutustui luontoa säästäviin eneriaratkaisuihin ja alkoi rakentaa järjestöä, josta tuli ’Innovation: Africa’.

Ya’arilla on maisterintutkinto kansainvälisesta energiahuollosta ja tutkinto myös Columbian yliopistosta. Ya’arille on myönnetty työstään ’Innovation: Africassa’ useita palkintoja. Näitä ovat myöntäneet YK, The Dikembe Mutombo -säätiö, University of Pennsylvania’s Wharton School ja The Young Professionals Organization (YPO).

Marraskuussa 2016 Israelin kansainvälisten suhteiden naisten osasto  (The Israel Bonds National Women’s Division) palkitsi Ya’arin  ’Circle of Excellence Award’ -palkinnolla.

“Visionne, että innovatiivisia teknologiratkaisuja toimitetaan sinne, missä niitä eniten tarvitaan, muuttaa miljoonien ihmisten elämän,“ kirjoitti Israelin YK:n suurlähettiläs Danny Danon lähettämässään kiitoskirjeessä Ya’arille.

Kirjeessään lahjoittajille ja vapaaehtoisille Ya’ari sanoi: “Päivästä toiseen intohimoinen tiimimme työskentelee yhdessä kohti yhteistä tavoitetta, johon vahvasti uskomme. Olemme saavuttaneet paljon. Tiedämme, että edessämme on vielä pitkä tie ja olemme valmiita uurastamaan.

Ya’ari kertoo, että hänen tavoitteensa on auttaa 120 kylää seuraavan neljän vuoden aikana. Hänen tämänkertainen työskentelynsä Ugandan kaikkein köyhimmillä, nälänhädän vaivaamilla seuduilla on päättymäisillään.  Hänen perheelleen Israelissa juokseva vesi on arkista mukavuutta. “Kotiin palattuani ristiriitaisimmalta tuntuu suihkussa käynti. Pidämme puhdasta, juoksevaa vettä itsestään selvänä asiana, mutta samanaikaisesti 360 miljoonaa afrikkalaista on ilman puhdasta vettä”, Ya’ari päättää.

Lue koko artikkeli: NoCamels

Katso videosta, kuinka Bushiuyon koulu Ugandassa saa sähkövalon aurinkokennosta