Methuselah: taatelipalmu, joka on saanut alkunsa 2000 vuotta vanhasta siemenestä


metuselah-2Metuselah
  on taatelipalmu, jonka tohtori Elaine Solowey onnistui idättämään 2000 vuotta vanhasta siemenestä. Tämä siemen löydettiin muiden siementen ohessa kaivauksissa Masadassa 1960-luvun puolivälissä. Vuonna 2005 nuo siemenet olivat Hadassan lääketieteellisen keskuksen hallussa ja tällöin ne annettiin Elaine Soloweylle tutkittavaksi. Aluksi ajateltiin, että 2000 vuotta vanhan siemenen itäminen olisi kasvitieteellisesti mahdotonta, mutta Elaine Solowey onnistui idättämään yhden noista siemenistä ja nyt taimi on kasvanut nuoreksi taatelipalmuksi.

Kuvassa Metuselah on 3-vuotias, vuonna 2008.

Tästä onnistuneesta projektista on kirjoitettu New York Timesissa, National Geographicissa ja muissa julkaisuissa. Metuselahilla on pysyvä koti Arava instituutin tutkimuspuistossa Keturan kibbutsissa.

Metuselah on nyt yli kolme metriä korkea taatelipalmupoika. Sille toivotaan tulevaisuudessa kasvavan vastaavaa taatelilajiketta oleva taatelipalmutyttö puolisoksi, jotta ne voisivat tuottaa samanlaisia taateleita, joita oli muinaisessa Juudeassa. Tuo ikivanha taatelilajike oli arvostettu herkullisuutensa lisäksi myös sen lääkinnällisistä vaikutuksista. Muinaista lajiketta olevien taateleiden kasvatus saattaa kohta toteutua, sillä Elaine Solowey on myös onnistunut kasvattamaan noista vanhoista Masadasta löydetyistä siemenistä taimia, jotka ovat tyttöjä. Tyttöpalmut kasvavat salaisessa paikassa odottaen sulhoaan.

Miksi taatelipalmulle on annettu nimi Metuselah? Metuselah oli Raamatun henkilö, jonka kerrotaan eläneen 969 vuotta (1.Moos.5:27), siis pitkäikäinen luomistyön ihme kuten tämä palmukin ituvaiheestaan laskettuna. Kohta se saa seurakseen ikätovereitaan.

Lue Metuselahista Arava instituutin sivuilta