Mobileyen johtaja: kahdenkymmenen vuoden kuluessa autot ovat täysin erilaisia kuin nykyiset autot

mobileyeJos satut ajamaan Tel Avivin ja Jerusalemin välistä moottoritietä ja ohitat auton, jonka kuljettaja ei katso edessä olevaa tietä, vaan lukee Jerusalem Postia, älä pelästy. Henkilö toisessa autossa on todennäköisesti Mobileyen perustaja ja toimitusjohtaja Ziv Aviram. Hän on tehnyt näin viimeiset kaksi vuotta ilman vahinkoja.

Kuvassa vasemmalla Ziv Aviram.

”Olemme tällä hetkellä keskellä autoteollisuuden satavuotisen historian suurinta vallankumousta, ja Mobileye on sen keskiössä,” Aviram sanoi Jerusalem Postin diplomaattikonferenssissa marraskuun lopulla.

Millainen vallankumous? Aviram vastaa: “20 vuoden kuluessa auton ajaminen tulee olemaan laitonta.”

Aviram kertoo, millaista on ajaa automaattisella autolla. Ensin määrität painonapilla, mikä on päivän kuluessa auton maksiminopeus silloin, kun auton takana ei ole mitään ja tie edessäsi on vapaa. Esimerkiksi, jos nopeus on säädetty 100 kilometriin tunnissa ja edessä on hitaampi auto, auton nopeus hidastuu automaattisesti. Se jarruttaa ja pysähtyy lähestyttäessä punaisia valoja tai jos edessä on jalankulkija.

Aviram kertoo, että hänen yrityksensä ymmärtää automaation näköalat: käyttämällä hienostuneita algoritmeja, Mobileye havaitsee ajoneuvot, jalankulkijat, liikennemerkit ja -valot.  Tämän Mobileyen teknologian avulla auto jarruttaa ajoissa kolarin välttämiseksi.

Tämä on syy, miksi autovalmistajat ympäri maailmaa saapuvat Israeliin keskustelemaan Mobileye-järjestelmän asentamisesta tuotantolinjalta tuleviin uusiin autoihin.

Tutkittuaan maailman onnettomuustilastoja Aviram sanoo, että 93 prosenttia liikenneonnettomuuksista johtuu kuljettajasta.

Vuosittain liikenneonnettomuuksien seurauksena kuolee 1,5 miljoonaa ihmistä, ja 15 miljoonaa ihmistä loukkaantuu. Kustannukset näistä onnettomuuksista on 500 miljardia dollaria.

“Maailmassa on 12 miljoonaa ajoneuvoa, joihin järjestelmämme on asennettu sallien autojen osittaisen automatiikan. Näitä autoja on Yhdysvalloissa, Japanissa ja Etelä-Koreassa, ” Aviram kertoo ja jatkaa ”tämä on meidän liiketoimintaamme seuraavat kymmenen vuotta”.

medelphi-1Mobileye on allekirjoittanut strategisen sopimuksen BMV:n kanssa. Sopimuksessa määritellään, että vuoteen 2021 mennessä ensimmäinen itsestään ajava auto on liikenteessä.

”Vielä nykyisin osalle autoilijoista on täydellistä ajanhukkaa ensin hakea auto, sitten odottaa ruuhkissa ja lopulta etsiä parkkipaikka, ja tähän kaikkeen käytetään vuosittain 400 miljardia tuntia”, Avram toteaa.

Hän sanoo, että tulevaisuudessa autot näyttävät täysin erilaisilta ja ihmiset eivät halua omistaa autoja, vaan auto yksinkertaisesti tilataan tarvittaessa, samoin kuin taksit. ”Olemme onnekkaita, että olemme keskellä tätä vallankumousta, jolla tulee olemaan valtava vaikutus yhteiskuntaan”, Aviram päättää.

Lue koko juttu: Jerusalem Post