A-Sham: arabiruoan festivaali Haifassa

arabfoodfest-1024x683Viime vuonna Haifassa pidettiin ensimmäiset A-Shamarabiruoan festivaalit ja kiitos valtavan menestyksen, nyt festivaalit järjestetään jälleen.

Tänä vuonna festivaalit pidetään 7- 9. joulukuuta Haifan alakaupungissa. Festivaali juhlistaa arabialaista ruokakulttuuria ravintoloiden ja pubien tarjoamilla ainutlaatuisilla ja moninaisilla maistiaisilla. Festivaalien aikana järjestetään ruokakulttuuritapaamisia, musiikki- ja tanssiesityksiä, ruoanlaittotyöpajoja, luentoja ja paljon muuta aamusta iltaan.

Israelin 45 johtavaa arabi- ja juutalaiskeittiömestaria työskentelevät yhdessä antaen nykyaikaisen tulkinnan perinteisistä Lähi-idän ja sen ympäristön ruoista.

Jokainen osallistuva ravintola tarjoaa oman festivaaliannoksensa, hinnaltaan 5 -35 sekeliä. Tämänvuotinen festivaalimenu sisältää ruoka-annoksia, jotka ovat häviämässä paikallisilta ruokalistoilta.

iYahudi Misafer on annos keitettyä bulgur-vehnää, tomaatteja ja munakoisoa. Syyrian juutalaiset kutsuvat sitä nimellä Muslem Harban (”muslimi pakenee”) ja muslimit vuorostaan käyttävät siitä nimeä Yahudi Misafer (”vaeltava juutalainen”).

Kibbeh Adas–kasvispyörykkä puolestaan on yleinen ruokalaji Syyriassa ja Armeniassa.

Mulukhiya on kala- ja katkarapukeitto. Mulukhiya-keitossa käytettyjen ainesten perusteella voidaan arvata, miltä seudulta kokki tulee. Israelin kristityt laittavat keittoon kokonaisia Mulukhiya-lehtiä, muslimit hienontavat lehdet ja druusit eivät syö keittoa lainkaan uskoen sen vähentävän miehisyyttä.

Harak Osba’u –linssiruoka. Nimi merkitsee ”sormenpolttajaa”, koska niin käy, jos et voi vastustaa herkullista ruokaa ja pistät sormesi suoraan pataan maistaaksesi herkkua.

haifa-arabic-food-2Oikealla Matan Abrahams, Tel Avivissa sijaitsevan Hudson Brasserien pääkokki, ja hänen vieressään Issa Maron, esittelevät yhdessä tekemäänsä humusta ja hitaasti kypsytettyä grilliruokaa. (Dov Lieber / Times of Israel)

Haifan kaupunginjohtaja Yona Yahav toivoo ihmisten saapuvan Haifan arabiruokafestivaaleille myös tukemaan tulipaloissa tuhoutunutta kaupunkia. Järjestäjät toivovat, että festivaali korostaa ja vahvistaa erilaisten ihmisten yhteiseloa Israelin kolmanneksi suurimmassa kaupungissa, Haifassa.

Lue koko juttu: Googled Israel

Katso youtube

Voit lukea festivaaleista myös: The Times of Israel