Kippari-Kalle oli oikeassa: Pinaatissa on energiaa!
Monitieteellinen keksintö Israelin Technion -instituutissa: solu, joka käyttää auringon valoa tuottaakseen sähköä ja vetyä pinaattiuutteesta.
Israelilaiset tutkijat hyödyntävät pinaatin lehtiä tuottaakseen puhdasta polttoainetta.
Tiedämme, että pinaatti on ihmiselle ravinteikas ja hyvä energian lähde. Nyt vaikuttaa siltä, että sen ravitsevat vihreät lehdet voisivat tuottaa energiaa myös toisenlaisiin tarkoituksiin.
Hyödyntämällä pinaatin lehdistä saatavaa membraani–uutetta, Haifassa Technion –instituutin tutkijat ovat onnistuneet kehittämään BPEC (bio-photo-electro-chemical)-solun. BPEC-solu tuottaa auringonvalon vaikutuksella vedestä sähköä ja vetyä.
Tämä on ainutlaatuinen yhdistelmä keinotekoista BPEC-solua ja kasvimembraania. Yhdessä nämä absorboivat auringonvaloa ja muuttavat sen tehokkaasti varastoitavaksi kemialliseksi elektronivirraksi. Tämä uusi puhdas teknologia käyttää hyödyksi uusiutuvia energialähteitä.
“Tämä tutkimus on ainutlaatuinen, koska se yhdistää johtavat asiantuntijat kolmen eri tieteen alueelta: biologian, kemian ja materiaalitekniikan,” sanoo professori Avner Rothschild materiatieteen ja -tekniikan laitokselta.
Tutkimuksen suorittivat Technion-instituutin tohtoriopiskelijat Roy I. Pinhassi, Dan Kallmann ja Gadiel Saper. Heitä ohjasivat professorit Avner Rothschild, Noam Adir kemian ja Gadi Schuster biologian osastolta.
“Luonnollisen ja keinotekoisen yhdistelmä, ja tarve saada nämä komponentit kommunikoimaan keskenään, oli monimutkainen tekninen haaste, joka vaati meitä yhdistämään voimamme, ” sanoo Rothschild.
Tutkimus julkaistiin Nature Communications –nettijulkaisussa.
Voidakseen käyttää hyväkseen fotosynteesiä sähkövirtauksen tuottamiseen, tutkijat lisäsivät liuokseen rautaperäisen yhdisteen. Yhdiste johtaa elektronien kuljetusta pinaattilehtien membraaneista sähköiseen piiriin mahdollistaen näin solun sähköisen virtauksen muodostumisen.
Sähkövirta voidaan myös ohjata muodostamaan vetyä lisäenergian avulla, jota saadaan pienistä valosähköisistä soluista, jotka imevät ylimääräistä valoa. Tämä mahdollistaa aurinkoenergian muuntamisen kemialliseksi energiaksi, joka on varastoitunut vetynä BPEC-solujen sisään.
Tämä energia voidaan puolestaan muuttaa lämmöksi ja sähköksi polttamalla vetyä, samalla tavoin kuin käytettäessä hiilivetyä polttoaineena.
Kuitenkin vedyn palamisreaktio on erilainen kuin hiilivedyllä, joka luovuttaa hiilidioksidia (kasvihuonekaasua) ilmakehään ja saastuttaa näin ympäristöä. Vedyn palamistuote on puhdas vesi.
Näin Israelissa kehitetty solu on kuin suljettu ympyrä. Se alkaa vedestä ja päättyy veteen, mahdollistaen aurinkoenergian muuttamisen ja varastoimisen vetynä.
Lue koko artikkeli: Technion, Israel Institute of Technology