Tel Avivin yliopiston (TAU) superlevä voi olla polttoaineena ”energiavallankumoukselle”
Yksinkertainen levä voidaan saada tuottamaan vetyä polttoaineeksi autoille ja teollisuudelle.
TAUn tutkija tohtori Iftach Yakoby on geneettisesti muuntanut mikrolevän tuottamaan viisi kertaa enemmän vetyä kuin se normaalisti tuottaisi. Monet asiantuntijat uskovat, että vedystä tuotettu polttoaine on tulevaisuuden energianlähde. Vedystä tuotettu energia on sekä tehokasta että ympäristöystävällistä. Tohtori Yakobyn tutkimustulosten mukaan mikrolevän tuottama vety sopii hyvin esimerkiksi sähköautoille ja sähköpolkupyörille. Mikrolevän tuottama vety voi tulevaisuudessa vastata myös suurempaan energiantarpeeseen.
Tohtor Yakoby ja hänen tiiminsä kumosivat väitteet, että tämän kaltainen mikrolevä luovuttaisi vetyä vain lyhyen ajan auringon noustessa. Tiimin tutkimuksen läpimurto tapahtui, kun he huomasivat, että mikrolevä tuottaa koko päivän pienen määrän vetyä, vaikka se samanaikaisesti tuottaisi fotosynteesissä suuren määrän happea. Sittemmin he havaitsivat levän solujen sisällä happea poistavan mekanismin. ”Tämä tarkoittaa sitä, että mikrolevällä on valtavat mahdollisuudet tuottaa vetyä polttoaineeksi.”
Yakobyn tutkimustulokset julkaistiin äskettäin ”Plant Physiology” ja ”Biotechnology for Biofuel” julkaisuissa.
Polttoaineena vety on vielä hyödyntämätön energianlähde, joka on tehokas ja ympäristöystävällinen. Esimerkiksi sähköauto kulkee 500 kilometriä viidellä kilolla vetyä ja sähköpyörä kulkee 100 kilometriä 30 grammalla vetyä. Toyota ja Hyundai ovat aloittaneet vetykäyttöisten sähköautojen tuotannon.
TAUn löydöllä on mahdollisuudet vaikuttaa globaalisti. ”Havaintomme on tärkeä askel kohti energiavallankumousta: riittävän puhtaan energian tuottaminen kaikenlaiseen energiantarpeeseen,” Yakoby sanoo. ”Nyt meidän haasteemme on siirtää laboratoriomikrolevän vedyntuotantokapasiteetti villiin mikrolevään siten, että levän vedyntuotantokapasiteetti selviytyisi luonnossa. Toisin sanoen haluamme jalostaa ja kehittää mikrolevän tarpeisiimme, kuten olemme aiemmin kehittäneet vehnän tarpeisiimme,” Yakoby sanoo.
Lue artikkeli Tel Avivin yliopiston sivulta
Katso Youtubesta mitä Iftach Yakoby kertoo superlevästä