Lakiklinikka auttaa startup-yrityksiä selviytymään läpi lakiviidakon

idc-cropped-635x357Tel Avivin pohjoispuolella sijaitsevassa Herzliyassa toimiva Interdisciplinary Center (IDC) yhdistää oikeustieteen opiskelijat ja liiketoiminnaltaan sosiaaliset teknologiayritykset.

Israel saattaa olla maailman paras maa uuden startup-yrityksen perustamiseen, mutta yrittäjälle voi kuitenkin olla erittäin raskasta hoitaa yrityksen toimintaan liittyvät lakiasiat ja byrokratia.

Tästä syystä Herzliyassa toimiva IDC, yksityinen yliopisto, on perustanut lakiklinikan auttaakseen uusia startup-yrityksiä selviytymään lakiviidakosta ja byrokratiasta.

“Lakiklinikkamme on IDC Herzliyan yksikkö, joka antaa oikeustieteen opiskelijoille tilaisuuden auttaa uusia yrittäjiä. Samalla opiskelijat saavat käytännön kokemusta lakineuvonnasta, ”sanoo Assaf Ben David, lakimies, jolla on kansainvälistä ja korkeanteknologian kokemusta.

Lakiklinikan asiakkaiksi haluavien startup-yritysten on oltava teknologiayrityksiä. Yritysten on kehitettävä ohjelmistoja, nettisivustoja tai fyysisiä tuotteita, jotka tekevät jotain ainutlaatuista. Lisäksi yritysten on oltava liiketoiminnaltaan sosiaalisia.

Dan Nir ja Roger Gladstone lahjoittivat rahaa klinikan perustamiseen. Heidän unelmanaan oli tehdä jotain sosiaalisen muutoksen hyväksi. Tämä sai yliopistomme valitsemaan lakiklinikkamme asiakkaiksi liiketoiminnaltaan sosiaaliset startup-yritykset,” sanoo Ben David.

Lakiklinikka on ensimmäinen laatuaan Israelissa. Ilmaisten lakipalveluiden tarkoitus on auttaa erityisesti uusia maahanmuuttajia, arabeja, ultraortodoksisia juutalaisia, druuseja ja vammaisia henkilöitä. Naisyrittäjät ovat etuoikeutettuja näihin palveluihin.

“Tilastollisesti nämä yrittäjät ovat aliedustettuina korkeanteknologian alalla. Arabit ja ultraortodoksiset juutalaiset muodostavat 20 prosenttia Israelin väestöstä. Heistä kuitenkin vain 2-3 prosenttia toimii yrittäjinä teknologiateollisuudessa. Samoin naisyrittäjät ovat tilastoissa pieni ryhmä,” sanoo Ben David.

Vuosittain IDCn lakiklinikalle valitaan 9-10 startup-yritystä prosessilla, joka arvioi yritysidean vakavaraisuutta ja yrityksen organisaatiota. Klinikan lakipalveluista yrityksille vastaavat huolellisesti valitut oikeustieteenopiskelijat, jotka ovat opiskelleet kolme, neljä vuotta. Tämä kaikki tapahtuu Ben Davidin valvonnassa.

Marraskuussa lakiklinikka aloittaa kolmannen toimintavuotensa. Lisätäkseen tavoitettavuutta ja laajentaakseen palveluitaan, lakiklinikka on myös aloittanut mentorointiohjelman. Ohjelma tarjoaa startup-yritykselle mentorin, joka neuvoo ja solmii kontakteja.  Klinikan nettisivuilta voi myös ladata ilmaisia tai maksullisia lainopillisia dokumentteja.

“Haluamme tarjota mahdollisimman paljon apua mahdollisimman monipuolisesti,” sanoo Ben David.

Guider on yksi startup-yrityksistä, joka on käyttänyt klinikan palveluita. Guiderin ohjelmisto ja nettisivut helpottavat turisteja saamaan yhteyden paikallisiin oppaisiin ja asukkaisiin ympäri maailman.

Toinen yritys on Orchim Le-Shabbat (käännettynä sapattivieraat).  Ohjelmiston on uusien maahanmuuttajien kehittämä. Ohjelma auttaa toisilleen tuntemattomia ihmisiä kokoontumaan yhteen vapaapäivinä (sapatteina) ja syömään illallista yhdessä. (katso Youtubesta ”Orchim Le-Shabbat”)

“Klinikan ainoa haittapuoli on, että sen liikevaihto on alhaisempi kuin keskiverto lakifirmoilla. Tämä johtuu sitä, että klinikan lakipalveluita tarjoavat ovat opiskelijoita ja palvelu on osa heidän koulutustaan. Mutta klinikkamme kasvaa ja tulee tehokkaammaksi vuosi vuodelta. Tämä on vain ajan kysymys,” sanoo Ben David.

 

Lue koko artikkeli: The Times Of Israel

Katso Youtube video, jossa Assaf Ben David kertoo lakiklinikan toiminnasta

Katso Youtube video IDC lakiklinikasta