Taitelijat Jerusalemissa perustivat nykyaikaisen osuuskunnan: “Tehtaan”

A corner of HaMiffal's cafeteria, designed and created with recycled scraps found throughout the city (Courtesy Shai Halevi)
HaMiffal kahvilan nurkkaus

Empty House -ryhmä käänsi boheemin elämänsä johonkin pysyvämpään HaMiffal (Tehdas) -osuuskunnassa.

Taiteilijat, usein nuoret ja idealistiset, voivat joskus tehdä jotain niin dramaattista, että muuttavat historiallisen ja hylätyn rakennuksen julkiseksi taidetilaksi. Tämän Empty House -ryhmän jäsenet ovat toteuttaneet. He ovat remontoineet käyttöönsä ränsistyneen ja aution Waldorf Astoria -hotellin, joka rakennettiin Jerusalemiin 1900-luvun alussa.

 

Neljä "Empty House" ryhmän taiteilijaa: Neta Meisel (vas), Tal Benhamo, Shavit Yaron ja Itamar Hammerman
Neljä ”Empty House” ryhmän taiteilijaa: Neta Meisel (vas), Tal Benhamo, Shavit Yaron ja Itamar Hammerman

Rahoituksen avulla HaMiffalin oli alunperin tarkoitus olla avoinna vain tämän kesän. Ryhmä kuitenkin jatkaa 2017 kesäkuun loppuun pitämällä viikoittain erilaisia tapahtumia: käsityöpajoja, näytelmiä sekä erilaisia näyttelyitä.

Kahvia ja olutta on tarjolla sekalaisilla pöydillä ja tuoleilla hurmaavasti kalustetussa kahvilassa.

Nämä Bezalelissa koulutuksen saaneet taiteilijat aloittivat yhteistyönsä vuonna 2011, kun he olivat päättäneet jäädä Jerusalemiin tutkimaan kaupungin tarjoamia luovia mahdollisuuksia.

”Tämä projekti on jonkinlainen sionistinen tehdas, joka toimii menneisyyden idealistisilla arvoilla lisäämällä siihen uudenlaista luovuutta”, sanoi ryhmän edustaja, taitelija Net Meisels. “Tämä on jotain, mitä teet koska haluat tehdä sitä”, hän sanoi. ”Nimi Tehdas osoittaa, että emme olleet vielä valmiit, kun paikka avattiin. Täällä on historiaa: seinät, arkkitehtuuri, ihmiset jotka tulevat. Tämä kaikki on meille raaka-ainetta.”

HaMiffalissa on käynyt kesän aikana tuhansia ihmisiä. He ovat osallistuneet noin 60 tapahtumaan, joissa on ollut mukana paikallisia muusikoita, tanssijoita, taitelijoita sekä muita esiintyjiä.

Lue koko artikkeli: The Times of Israel